Parazitoloji Laboratuvarında hayvanlarda Helmint, artropod ve protozoonlardan ileri gelen hastalıkların teşhisleri yapılmaktadır.Parazitoloji insanları, hayvanları ve bitkileri etkileyen paraziter hastalıkların araştırılmasını, tedaviler üzerinde çalışmalar yürütülmesini amaçlayan bilim dalıdır.
Tıbbi parazitoloji bölümü ise insan vücudunda parazitler nedeniyle görülen hastalıkların teşhisi, takibi ve tedavisini üstlenen tıp branşıdır.
Deride, kanda, bağırsaklarda görülen ya da cinsel yollarla bulaşan tüm konakçıların sebep olduğu sağlık sorunlarını, bu hastalıkların belirtilerini, sebeplerini ve tedavilerini üstlenir.
İnsanlarda cilt dokusunun enfeksiyona yakalanmasına yol açan parazitlere ektoparazit adı verilir. Vücut içerisinde enfeksiyon oluşumunu tetikleyen parazitler ise endoparazit olarak adlandırılır.
Endoparazitlerin hangi türde olduğu, parazitoloji laboratuvarında yapılan testler sırasında yumurta ve kistlere göre belirlenebilir. Aynı zamanda bu parazitler genellikle dışkı yoluyla bulaşır.Özellikle çiğ sebzelerin temiz suyla yıkanması, içme sularının temiz olması, ellerin sık sık ve doğru şekilde yıkanması, sokak yiyeceklerinin tüketilmemesi, evcil hayvan dışkıları temizlenirken eldiven kullanılması, korunmasız cinsel ilişki yaşanmaması ve etlerin doğru şekilde pişirilmesi parazit hastalıklarının bulaşma riskini azaltacaktır.
Dünya ülkelerinin küresellik kazanması, coğrafyaya has parazitlerin gezegen çapında yayılmasında etkili olmuştur. Yapılan seyahatler, o ülkenin iklimi ve coğrafyasında yaşayan parazitlerin ziyaretçilere bulaşmasına yol açabilir.
Ziyaretçi kendi ülkesine döndüğünde ise çevresindeki insanlara hastalık bulaştırma riski yüksek olacaktır. Bu nedenle seyahatlerden önce gerekli görülürse aşı yaptırılması, döndükten sonrasında ise detaylı muayene olunması hayli önemlidir.