İlk ve Acil Yardım Laboratuvarı

Hastalık yada kaza sırasında ilk anda olay yerinde uygulanacak tedavi ve bakım hizmetini verip, hastanın veya yaralının donanımlı ambulansla hastaneye taşınmasını sağlayacak Acil Yardım Teknikeri yetiştirmektir.

Ambulans teknikeri olmak için kişilerin fen bilimlerine, özellikle biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, hasta insanlara yardım etmekten hoşlanan, bedence sağlıklı ve güçlü, çabuk ve doğru karar verebilen, dikkatli, soğukkanlı ve sorumluluk duygusu güçlü, başkaları ile iyi iletişim kurabilen kimseler olmaları gerekir.

Ayrıca; tarihi ve toplumsal değerlere saygılı, sosyal sorumluluk sahibi, evrensel, toplumsal ve mesleki etik bilincine sahip, yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleyen ve kendini sürekli yenileyen, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip, sanayi ve hizmet sektöründe yapılan işleri yerinde takip ederek mesleğine yönelik uygulama becerisine sahip bireyler yetiştirmektir.

Bu amaçlarla birlikte 2014 yılından itibaren eğitim verilen program 1. Ve 2. Öğretim olarak Üniversitenin Sefaköy yerleşkesinde, 1 laboratuvar ve mevcut dersliklerde hem teorik hem de uygulamalı eğitim verilmektedir.

Uygulamalı dersler çoğunlukla bölümün laboratuvarında kısmen de derslikler de ilgili ekipmanlar kullanılarak verilmektedir.

İlk Acil Yardım Laboratuvarında program öğrencileri dışında; İlkyardım dersi alanlar da eğitim görmektedir. Laboratuvarımızda İş Sağlığı ve Güvenliği önlemleri gözetilerek uygulamalar gerçekleştirilmektedir.

İlk ve Acil Yardım Laboratuvarının Amacı

Öğrencilere; acil durumlarda uygulanacak hasta güvenliğini sağlama, yaşam bulgularının kontrolü, kardiyo pulmoner resusitasyon uygulama, hasta ve yaralıyı uygun yöntemler ile taşıma vb. konular öğretilmekte, müdahale ekipmanının kullanımı, vaka çalışmaları gerçekleştirilmektedir.

Laboratuvarda ayrıca diğer programlarda eğitimi verilen ilk yardım dersleri yapılmakta, maket, sedye gibi malzemeler kullanılarak Temel Yaşam Desteği, Kurtarma Pozisyonu, Şok Pozisyonu verilmesi, hasta/yaralı taşıma yöntemleri öğretilmektedir.

1.sınıf:
İlkyardım
Acil Hasta Bakımı-I
Acil Hasta Bakımı-II
Acil Sağlık Hizmetleri
Klinik Eğitim ve Uygulama

2. sınıf:
Acil Hasta Bakımı-III
Ambulans Servis Eğitimi-I
İleri Yaşam Desteği
Acil Yardım ve Kurtarma Çalışmaları-I
Ambulans Servis Eğitimi-II